Do 27 jan 2022 - Aan de slag met IAO in het woonzorgcentrum

IAO IN HET WOONZORGCENTRUM - Innovatieve arbeidsorganisatie in woonzorgcentra. Ofwel IAO. Veel woonzorgcentra kiezen voor hiërarchie op de werkvloer, maar je kan het ook anders aanpakken. Via IAO zorg je ervoor dat teams sneller kunnen inspelen op de behoefte van bewoners, net door die hiërarchie los te laten. In deze dagsessie geven we de bouwstenen van IAO weer vanuit de praktijk. Je krijgt een beeld van wat IAO kan betekenen voor je organisatie alsook heel wat tips en tricks, maar ook de mogelijke valkuilen komen aan bod.

IAO IN HET WOONZORGCENTRUM

Woonzorgcentra krijgen steeds complexere zorgvragen. Meer en meer ouderen willen zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen, vooraleer ze verhuizen naar een woonzorgcentrum. Daardoor is de zorgvraag al ver gevorderd wanneer ze na verloop van tijd naar het woonzorgcentrum verhuizen. Bewoners zijn ook mondiger dan pakweg twintig jaar geleden. Ze geven duidelijk aan wat ze wel en niet willen. Maar medewerkers konden niet op die behoeften inspelen. Als een bewoner bijvoorbeeld klaagde tegen een zorgkundige over hoe vuil zijn of haar kamer was, kon een zorgkundige dat probleem niet verhelpen. Het onderhouden van de kamers behoorde tenslotte niet tot zijn of haar taken. IAO biedt hier een antwoord op.

Aan de slag met IAO in het woonzorgcentrum

Doelgroep

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met verandering binnen zijn organisatie, voor iedereen die betrokken is bij het proces van continue verbetering.

Deze sessie richt zich zowel op beginners (wie net begonnen is of van plan is te starten met IAO), als op de ontdekkers van IAO (wie al even aan de slag is).

Wat maakt deze sessies uniek?

IAO is vaak een kwestie van goed ontwerpen, maar ook van durven en doen. Daarom zijn onze sessies er op gericht de theorie snel om te zetten in de praktijk. Na deze sessie kan je dan ook onmiddellijk aan de slag.

Inhoud van deze sessie:

In deze dagsessie geven we de bouwstenen van IAO weer vanuit de praktijk. Je krijgt een beeld van wat IAO betekent voor je organisatie alsook heel wat tips en tricks, maar ook de mogelijke valkuilen komen aan bod

​Lesgevers: Dirk Poppe, directeur domein Zorg en welzijn, Martine Steendam directeur domein Facilitaire Diensten, teamcoaches en medewerkers van Zorgnetwerk Trento met ruime praktijkervaring met IAO in woonzorgcentra. Dirk Poppe is ook aan de slag bij Wilde Zwanen (www.wildezwanen.be).

Locatie: WZC Sint-Jozef, Molenstraat 11, 9220 Moerzeke (Hamme)

Wanneer: donderdag 27 januari 2022 (dagsessie)

Timetabel:

voormiddag

 • 8u45 onthaal
 • 9u00 start deel I
 • 10u45 pauze
 • 11u start deel II
 • 12u30 einde voormiddagsessie en broodjeslunch

Namiddag

 • 13u15 start deel III
 • 14.45u pauze
 • 15.00u start deel IV
 • 16.30u einde

Aantal deelnemers: min 8 – max 15 personen

Kost: €160 per deelnemer (dagsessie) - Je inschrijving is pas definitief na betaling op het rekeningnummer IBAN BE20 7372 1123 8256 - BIC KREDBEBB. Vermeld in de mededeling de datum van de vorming en de naam van de deelnemer(s).

Inschrijven: Inschrijven kan je via de knop 'Inschrijvingsformulier TrentoAcademie'

Bij annulering van een inschrijving gelden volgende richtlijnen:

 • Bij annulering tot 4 weken voor de vorming wordt het volledige bedrag teruggestort.
 • Bij annulering tijdens de laatste 4 weken voor de vorming wordt het inschrijvingsgeld niet meer teruggestort. Ook niet bij ziekte of overmacht, hoe vervelend we dat ook vinden. Wat wel nog kan, is het sturen van een collega/vervanger die jouw plaats inneemt.
 • Bij annulering worden ook geen hand-outs nagestuurd.
 • Als wij zelf zouden moeten melden dat een vorming niet kan plaatsvinden, wordt het integrale bedrag teruggestort.