Communicatie Corona

24/06/2020 - 09:16

UPDATE CORONA in Zorgnetwerk Trento

Persbericht 20 mei 2020

ZORGNETWERK TRENTO CAMPUS DE VLIET - ZELE
31 BEWONERS MET COVID-19 GENEZEN VERKLAARD

De voorbije periode werd woonzorgcentrum De Vliet zwaar getroffen door het coronavirus. We betreurden tien overlijdens.
Momenteel zijn alle 31 bewoners die besmet waren met het Covid-19-virus en verblijven op de cohorte op afdelingen de Parel 1 en 2 meer dan veertien dagen symptomenvrij. Bijgevolg worden zij genezen verklaard en kan de cohorte worden opgeheven. Ook op de andere afdelingen in WZC De Vliet zijn er op dit moment geen besmettingen meer vastgesteld. Bijgevolg kunnen vanaf vandaag alle bewoners van de Waterlelie en de Parel in de komende week terugkeren naar hun eigen kamer.

Blijvende alertheid
De besmettingen in WZC De Vliet zijn momenteel onder controle. Dit is evenwel geen garantie dat er vroeg of laat - ondanks alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen - geen nieuwe besmettingen gaan opduiken. We blijven nauwgezet de symptomen - die een besmetting doen vermoeden - opvolgen zowel bij de bewoners als de medewerkers. Bij het minste vermoeden wordt de huisarts en/of CRA (coördinerend en raadgevend arts van het woonzorgcentrum) onmiddellijk verwittigd.
Bewoners die opgenomen worden of na een ziekenhuisverblijf terugkeren naar het woonzorgcentrum zullen steeds 14 dagen preventief in quarantaine verblijven.

Dank je wel
We willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende berichten, attenties, kaartjes, tekeningen, aanwezigheid achter
glas, applaus, witte vlaggen… Het geeft alle medewerkers steun, moed en energie om door te gaan.

De directie is heel trots op de vele inspanningen die de medewerkers geleverd hebben en nog leveren om de crisis het hoofd te bieden in soms moeilijke omstandigheden. Ook op de wijze hoe zij de bewoners met veel liefde en warmte blijven omringen.

Voor vragen en bezorgdheden kan u terecht bij

Hans Knop, burgemeester via hans.knop@zele.be
WZC De Vliet via directie@zorgnetwerktrento.be


Datum 30/04/2020

Goed rapport van dienst infectiebestrijding voor WZC De Vliet

Het team infectiebestrijding en de zorginspectie van het agentschap Zorg en Gezondheid bezoeken systematisch de WZC’s die geconfronteerd worden met een outbreak van Convid-19.

Op 29/04/2020 kwam het team in WZC De Vliet te Zele ter plaatse kijken. De werking omtrent Covid-19 aanpak werd doorgelicht met als volgende conclusie:

“Het WZC heeft alle nodige stappen en maatregelen genomen om de uitbraak zo goed mogelijk te beheersen en de kwaliteit van leven voor de bewoners te blijven garanderen. De cohorte is zeer efficiënt uitgewerkt en houdt rekening met alle belangrijke aspecten van cohortezorg: scheiden van routes tussen de COVID afdeling(en) en de rest van het WZC, geen uitwisseling van personeel, duidelijke scheiding van propere en vuile zones.

Dit WZC vertrekt vanuit de principes van lean werken en dit uit zich in een efficiënte werking met zelforganiserende teams waar de noden/veiligheid van de bewoner centraal staan. Het WZC is innovatief te werk gegaan in de opzet van de bovenvermelde aspecten vb. oprichten van een extra cohorte van mensen die nog negatief zijn maar wel mogelijks werden blootgesteld aan het virus, investering in methodes om persoonlijke beschermingsmiddelen hergebruik mogelijk te maken.”

“Het is opvallend dat ondanks de crisis het dagdagelijkse leven nog verder zijn gang gaat. Het doet me plezier dat ik zie dat er haartooi gedaan wordt, een voetbadje gegeven, skype-gesprekken plaats vinden, de familie pro-actief opgebeld wordt, er gewandeld wordt met de bewoners, ….” vertelde de inspecteur van zorginspectie

De directie en de medewerkers halen moed uit dergelijke feedback om met volle overtuiging het virus verder te bestrijden en het welzijn voor de bewoner te garanderen.


Datum 28/04/2020

PERSBERICHT ZORGNETWERK TRENTO
CAMPUS SINT-JOZEF - MOERZEKE

16 BEWONERS MET COVID-19 GENEZEN VERKLAARD

Vorige week werden de bewoners van afdeling ‘de Caeije 2’ opnieuw getest. Ze testten allen negatief. Ook alle bewoners op de huidige cohorte-afdeling ‘de Caeije 1’ zijn nu meer dan 14 dagen symptomenvrij. Bijgevolg worden zij genezen verklaard en kan de cohorte worden opgeheven. Ook op de andere afdelingen in WZC SintJozef zijn er op dit moment geen besmettingen meer vastgesteld.


Opsplitsing afdeling ‘de Wal’ in 2 zones

Om een eventuele outbreak op afdeling ‘de Wal’ (afdeling voor personen met dementie) te voorkomen, zal deze afdeling preventief worden opgeplitst in 2 fysiek afgescheiden zones. De bewoners op deze afdeling zijn moeilijker in kamerisolatie te houden. Op deze manier kunnen beide zones - ingeval er besmettingen zouden opduiken - snel autonoom werken.


Blijvende alertheid

De besmettingen in WZC Sint-Jozef zijn momenteel onder controle. Dit is evenwel geen garantie dat er vroeg of laat - ondanks alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen - geen nieuwe besmettingen gaan opduiken. De directie blijft nauwgezet de symptomen - die een besmetting doen vermoeden - opvolgen zowel bij de bewoners als de medewerkers. Bij het minste vermoeden wordt de huisarts en/of CRA (coördinerend en raadgevend arts) onmiddellijk verwittigd.


Dank je wel

Bedankt aan iedereen voor de hartverwarmende berichten, attenties, kaartjes, tekeningen, aanwezigheid achter glas, applaus, witte vlaggen, … Het geeft alle zorg- en verpleegkundigen steun, moed en energie om door te gaan.

Advieslijn voor families Zorgnetwerk Trento (Moerzeke): directie@zorgnetwerktrento.be


UPDATE 16/04/2020 – Stand van zaken woonzorgcentra Zele

Na de vaststelling dat een aantal van haar bewoners besmet raakten met het coronavirus, verzamelde WZC De Vliet op eigen initiatief testmateriaal om al haar bewoners te testen op COVID-19. In een eerste fase werden de bewoners van de zones waar een besmetting werd vastgesteld getest. Vandaag, donderdag 16 april, beschikt het woonzorgcentrum over het nodige materiaal om ook de bewoners van de andere zones te testen. Op die manier kunnen ook asymptomatische bewoners met corona worden opgespoord.
Huidige stand van zaken: 22 bewoners testen positief (zijn besmet met corona), waarvan er momenteel 4 bewoners ernstig ziek zijn. Verschillende besmette bewoners zijn mild ziek of hebben geen symptomen. We betreuren sinds het begin van de crisis 5 COVID-gerelateerde overlijdens.
De bewoners van WZC De Vliet werden geherhuisvest volgens de resultaten van fase 1. De positief geteste bewoners werden gegroepeerd in een gesloten vleugel van afdeling De Parel. De negatief geteste bewoners kregen een kamer in een afgescheiden gedeelte van afdelingen De Parel en De Waterlelie. Om te voorzien in maximale bescherming worden ook deze bewoners nog gedurende 14 dagen verzorgd door personeel voorzien van volledig beschermende kledij. De maximale kamerisolatie blijft van toepassing voor iedereen waar mogelijk. Hierbij wordt het advies van Agentschap Zorg en Gezondheid strikt gevolgd en iedereen maximaal beschermd.
Voor de verhuis van de bewoners en hun essentiële goederen kon het woonzorgcentrum rekenen op de hulp van een tiental medewerkers van de gemeentelijke technische dienst. Ook de burgemeester zelf stak mee de handen uit de mouwen.

Intussen besliste de Nationale Veiligheidsraad dat woonzorgcentra onder bepaalde voorwaarden bezoek mogen toelaten.

Burgemeester Hans Knop: “De Zeelse woonzorgcentra zullen niet van de mogelijkheid gebruik maken om bezoekers toegang te geven tot hun gebouwen. Dit zou de bewoners nodeloos in gevaar kunnen brengen.”

Voor vragen en bezorgdheden kan u terecht op het e-mailadres directie@zorgnetwerktrento.be.

Meer informatie:
Hans Knop
Burgemeester
0495 25 29 99
hans.knop@zele.be
Filip Verhoost
Directeur WZC De Vliet
directie@zorgnetwerktrento.be


PERSBERICHT

Datum: 16 april 2020

ZORGNETWERK TRENTO CAMPUS SINT-JOZEF - MOERZEKE RESULTATEN VAN DE TESTEN ZIJN BEKEND

Eind vorige week communiceerde Zorgnetwerk Trento dat hun campus in Moerzeke (WZC Sint-Jozef) geselecteerd werd om het volledige woonzorgcentrum, zowel de bewoners als alle personeelsleden, te testen. Ondertussen werden alle testen afgenomen en zijn de resultaten bekend.

Uit de resultaten blijken 2 extra bewoners van afdeling ‘De Caeije’ positief getest te zijn. Dat brengt het totaal aantal geïnfecteerde bewoners op 16. Voorheen waren reeds 14 bewoners covid-positief. De meeste van hen hebben geen of nauwelijks symptomen. De besmette bewoners werden bij hun eerste vaststelling onmiddellijk gecohorteerd en veblijven sindsdien op een afgescheiden gedeelte van het woonzorgcentrum.

Naast de bewoners testen ook 12 van de 143 medewerkers positief. Tien daarvan waren ondertussen al gekend door het afnemen van eigen testen. De covid-positieve medewerkers - die niet ziek zijn - werden al tewerkgesteld in de cohorte-afdeling. De andere medewerkers, die ziek zijn, blijven thuis in quarantaine.

3 VOLLEDIG AFGESCHEIDEN DELEN
• Cohorte positief geteste afdeling (verzorging in volledig beschermende kledij)
. • Cohorte negatief geteste afdeling: hier verblijven de bewoners die mogelijks wel in contact gekomen zijn met besmette personen bv. na een ziekenhuisopname (verzorging in volledig beschermende kledij)
. • Afdelingen die geen coronabesmettingen hebben (verzorging met mondmasker en zeer strikte handhygiëne).

De directie van Zorgnetwerk Trento en de veiligheidscel van Hamme stellen vast dat de getroffen maatregelen in campus Sint-Jozef werken. Het gevaar is echter niet geweken. Nieuwe besmettingen zijn dan ook niet uitgesloten. De directie blijft strikt alle maatregelen toepassen om verdere verspreiding te voorkomen en in te perken.

Advieslijn voor families Zorgnetwerk Trento (Moerzeke): directie@zorgnetwerktrento.be

>> EINDE PERSBERICHT <<


Persbericht: UPDATE 9 april 2020 - Woonzorgcentrum De Vliet test bewoners op COVID-19

Eerder deze week meldde Zorgnetwerk Trento dat meerdere bewoners van haar woonzorgcentrum De Vliet in Zele positief testten op Covid-19. Op vandaag zijn er 10 bewoners die Covid-19-positief testten. Deze bewoners verblijven op afdeling ‘de Parel’ en op zone 1 van afdeling ‘de Waterlelie’ (K101 tot K116). De ganse afdeling de Parel werd in quarantaine geplaatst. Op afdeling de Waterlelie verblijft de besmette bewoner in quarantaine op de kamer.

Om een volledig beeld te krijgen van de situatie wil de organisatie alle bewoners testen. De beschikbaarheid van testmateriaal is dermate beperkt dat WZC De Vliet (voorlopig) geen testmateriaal zal krijgen van de overheid. Daarom werd alles in het werk gesteld om zelf aan testmateriaal te geraken. Daardoor is er nu testmateriaal beschikbaar is om de zones waar besmettingen zijn vastgesteld te testen: alle bewoners van afdeling de Parel en bewoners van zone 1 van afdeling de Waterlelie zullen ten laatste vandaag getest worden.

We verwachten de resultaten van de tests van het labo terug na vermoedelijk 48 uur (2 weekdagen). Van zodra de resultaten bekend zijn, zullen de contactpersonen van de bewoners die positief testen, gecontacteerd worden.

Het crisisteam van Zorgnetwerk Trento (directie en de coördinerend en raadgevend arts) zal in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid de testresultaten analyseren en een actieplan opstellen. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Intussen worden alle middelen verder ingezet om de bewoners én de medewerkers te beschermen, en de verdere verspreiding van het virus in het woonzorgcentrum in te perken. Alle bewoners worden met gepaste zorg omringd.

Voor vragen en bezorgdheden kan u terecht op het e-mailadres directie@zorgnetwerktrento.be .

Meer informatie:
Hans Knop
Burgemeester
0495 25 29 99
hans.knop@zele.be

Filip Verhoost
Directeur WZC De Vliet
directie@zorgnetwerktrento.be


PERSBERICHT Datum: 09 april 2020
ZORGNETWERK TRENTO CAMPUS SINT-JOZEF - MOERZEKE EXTRA TESTKITS VOOR WOONZORGCENTRUM SINT-JOZEF

Eerder communiceerde Zorgnetwerk Trento campus Sint-Jozef in Moerzeke dat er een besmetting werd vastgesteld bij 14 bewoners, waarvan 1 bewoner vorige week nog in het ziekenhuis verbleef. Ondertussen werd de bewoner ontslagen uit het ziekenhuis en verblijven ze allemaal in quarantaine op zone 1 van afdeling ‘de Caeije’.

Afgelopen vrijdag besliste het evaluatieoverleg van wetenschappers en de overheden, de Risk Management Group, om 20.000 testkits te verdelen onder de woonzorgcentra in België. 11.243 testkits zijn voor Vlaanderen bestemd. Een aantal woonzorgcentra worden volledig getest, zowel de bewoners als alle personeelsleden. Met de testcapaciteit die momenteel beschikbaar is, kan dat momenteel echter nog niet in alle Vlaamse woonzorgcentra gebeuren. Zorgnetwerk Trento campus Sint-Jozef in Moerzeke is één van de geselecteerde woonzorgcentra die volledig zal getest worden.

Het testmateriaal wordt eerstdaags in het woonzorgcentrum verwacht. Na het afnemen van de testen worden deze bezorgd aan het labo. Het duurt gemiddeld 48 uren (2 weekdagen) vooraleer de resultaten bekend zijn. Indien er bewoners zijn die positief testen, worden de contactpersonen van de bewoners op de hoogte gebracht. Het crisisteam van Zorgnetwerk Trento (bestaande uit de directieleden en de coördinerende en raadgevende arts) zal in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid de testresultaten analyseren en een actieplan opstellen.

Zowel in Zorgnetwerk Trento campus Sint-Jozef (Moerzeke) als in het woonzorgcentrum Meulenbroek (Hamme) worden alle maatregelen ingezet om de bewoners en de medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het virus in te perken. Beide directies stellen alles in het werk om hun bewoners met de gepaste zorg te omringen.

Advieslijn voor families Zorgnetwerk Trento (Moerzeke): directie@zorgnetwerktrento.be Advieslijn voor families WZC Meulenbroek (Hamme): receptiewzc@hamme.be

>> EINDE PERSBERICHT <<


03 april 2020

UPDATE - Besmetting Covid-19 in woonzorgcentrum De Vliet

Eerder deze week (zie persbericht dd. 02/04/2020) werd er een besmetting vastgesteld bij 1 bewoner van Zorgnetwerk Trento campus De Vliet in Zele. Ondertussen testten 3 bewoners positief op Covid-19 en werden nog 4 bewoners met symptomen getest. Deze bewoners verblijven allemaal op afdeling ‘De Parel’. De ganse afdeling werd inmiddels in quarantaine geplaatst.

Alle preventieve maatregelen werden genomen om de verdere verspreiding van het virus in de organisatie tegen te houden, en de bewoners én de medewerkers te beschermen. Alle bewoners worden blijvend met gepaste zorg omringd.

De betrokken families werden op de hoogte gebracht en kunnen steeds met hun vragen en bezorgdheden terecht op het e-mailadres directie@zorgnetwerktrento.be

Om een volledig beeld te krijgen van de situatie vinden we het wenselijk dat alle bewoners getest worden. We wachten hiervoor op het door de hogere overheid aangekondigde testmateriaal. De levertermijn van die testen is voorlopig nog ongekend.

Meer informatie:

Hans Knop

Burgemeester
0495 25 29 99
hans.knop@zele.be

Filip Verhoost
Directeur WZC De Vliet
directie@zorgnetwerktrento.be


02 april 2020

Besmetting Covid-19 in woonzorgcentrum De Vliet

In het woonzorgcentrum De Vliet in Zele verblijft sinds woensdagavond 1 april één bewoner in quarantaine nadat hij positief testte op Covid19. De familie van de betrokken bewoner, de overige bewoners en hun families werden door de directie van het woonzorgcentrum meteen op de hoogte gebracht van de situatie. Alle preventieve maatregelen werden genomen om de verdere verspreiding van het virus in het woonzorgcentrum tegen te houden en de andere bewoners en het personeel te beschermen.

De Zeelse woonzorgcentra volgen nauwgezet de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid om hun personeel en bewoners maximaal te beschermen tegen Covid19. In de dagelijkse crisiscel wordt de evolutie op de voet gevolgd door de directie, het zorgteam en de coördinerend en adviserend arts (CRA).

Woensdagavond 1 april werden bij één bewoner van de afdeling ‘de Parel’ van woonzorgcentrum De Vliet de eerste milde symptomen van een mogelijke Covid19-besmetting vastgesteld. De patiënt werd onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Na testing werd de diagnose bevestigd.

“Al onze bewoners worden blijvend met gepaste zorg omringd. De gezondheid van de besmette bewoner wordt nauwlettend opgevolgd door onze zorgverleners en arts. Alle maatregelen zijn genomen om iedere bewoner die enige vorm van symptomen vertoont, onmiddellijk preventief in quarantaine te plaatsen. Mocht dit zich voordoen, brengen we de families steeds meteen op de hoogte”, licht directeur Filip Verhoost toe.

De gemeentelijke crisiscel volgt de situatie mee op in samenspraak met de directie en de coördinerende arts van het woonzorgcentrum.

Burgemeester Hans Knop: “Ons medeleven gaat uit naar de zieke bewoner en diens familie. We beseffen dat dit ook bij de andere bewoners en hun families ongerustheid wekt, maar ik kan verzekeren dat het personeel van het woonzorgcentrum er alles aan doet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Zeelse woonzorgcentra beschikken over alle nodige materialen om hun bewoners op een veilige manier te blijven verzorgen en hun personeel te beschermen. Zij kunnen desgevallend beroep doen op de noodvoorraad aan beschermingsmateriaal die het gemeentebestuur kon aanleggen met steun van een aantal Zeelse bedrijven.”

Meer informatie:

Hans Knop

Burgemeester
0495 25 29 99
hans.knop@zele.be

Filip Verhoost
Directeur WZC De Vliet
directie@zorgnetwerktrento.be


31 maart 2020

De situatie in WZC Sint Jozef in Moerzeke is sinds het weekend ongewijzigd.
In WZC De Vliet in Zele zijn er nog geen coronabesmettingen.

PERSBERICHT 27 maart 2020 - ZORGNETWERK TRENTO CAMPUS SINT-JOZEF MOERZEKE

BIJKOMENDE CORONABESMETTINGEN NA TESTEN

Eerder deze week werd er een besmetting vastgesteld bij 8 bewoners van Zorgnetwerk Trento campus Sint-Jozef in Moerzeke. De besmette bewoners verblijven allemaal op afdeling ‘De Caeije’ en werden onmiddellijk in quarantaine geplaatst.

Alle preventieve maatregelen werden genomen om de verdere verspreiding van het virus in de organisatie tegen te houden, en de bewoners én de medewerkers te beschermen. Om een duidelijk zicht te krijgen op de situatie werden alle bewoners van afdeling ‘De Caeije’ getest.

Uit de testen blijken 7 nieuwe bewoners zonder klachten besmet te zijn met het coronavirus. Hierdoor loopt het totaal aantal geïnfecteerde bewoners op tot 15 personen. Gisteren betreurden we ook het overlijden van 1 bewoner. De persoon in kwestie had onderliggende aandoeningen.

De getroffen afdeling bestaat uit 2 af te scheiden gedeelten. De geïnfecteerde bewoners werden gegroepeerd en volledig in quarantaine geplaatst. Deze beslissing werd genomen door de directie en de coördinerend en raadgevend arts (CRA) in samenspraak met Agentschap Zorg en Gezondheid en de gemeentelijke veiligheidscel.

De betrokken families kunnen met hun vragen en bezorgdheden terecht op het e-mailadres directie@zorgnetwerktrento.be.


PERSBERICHT 26 maart 2020 - ZORGNETWERK TRENTO CAMPUS SINT-JOZEF MOERZEKE

VASTSTELLING BESMETTINGEN

Er is een besmetting met het coronavirus vastgesteld bij 8 bewoners van Zorgnetwerk Trento campus Sint-Jozef in Moerzeke, dit op afdeling ‘ De Caeije’. Tot op heden zijn in campus De Vliet in Zele nog geen besmettingen vastgesteld. De families van de betrokken bewoners zijn hiervan op de hoogte gebracht. Alle preventieve maatregelen zijn reeds genomen. Er is beslist om de besmette bewoners in quarantaine te plaatsen. De situatie wordt nauwgezet opgevolgd.

Quarantaine is de meest doeltreffende werkwijze om bij een bewezen Covid-19 besmetting een verdere verspreiding van het virus tegen te houden in de organisatie, en de overige bewoners én de medewerkers optimaal te beschermen.

De quarantaine-afdeling wordt ondersteund door de coördinerende arts van Zorgnetwerk Trento samen met een vast team van zorg- en verpleegkundigen. Vanzelfsprekend volgen de zorg- en verpleegkundigen de voorgeschreven procedures. Er wordt alles aan gedaan om verdere verspreiding te voorkomen, dit in overleg met de directie van het Zorgnetwerk Trento, de veiligheidscel van de gemeente Hamme en de afgevaardigde van Volksgezondheid.

Wij hopen van harte dat de besmette bewoners snel zullen herstellen.

De betrokken families kunnen hun vragen stellen via directie@zorgnetwerktrento.be.


Aandacht: Beste bewoners en bezoekers,

Onze bewoners behoren tot een van de meest kwetsbare groepen voor het Corona virus. We begrijpen dat jullie, samen met jullie familie, best wel bezorgd kunnen zijn. We volgen de berichten van het Agentschap Zorg en Gezondheid voor gezondheidswerkers nauw op en zullen jullie telkens informeren over de meest recente richtlijnen.